tiistai 26. helmikuuta 2013

Suklaa&banaani


Omassa suussa nämä kaksi sopivat hyvin yhteen. Kesän lomamatkalla söin banaanijäätelöä, johon oli sekoitettu isoja suklaanpaloja. Se oli kesän paras jäätelökokemus. Kotimaassa grillattiin folioon käärittyä banaania, joka oli viilletty auki keskeltä ja täytetty maitosuklaalla. Todella herkullista etenkin vaniljajäätelön kera. Tällä kertaa leivoin kahvipöytään banaanisuklaakakun. Kakku oli ehkä hiukan kuiva, joten ensi kerralla vähentäisin jauhojen määrää hiukan. Kakkua maistellessa mieleeni tuli yhdistää se jäätelöön eli kakusta voisi hyvin murustaa paloja vaniljajätskin seuraksi ja kruunata annoksen vielä suklaakastikkeella. Resepti kakkuun löytyi chocomumin blogista. Erityisen hyvää kakku on levättyään kylmässä muutaman päivän.

*****

Chocolate and banana taste great together if you ask me. Last summer’s holiday I had some banana ice-cream which had big bites mixed on it. That was the best ice-cream experience last summer. I also grilled banana which was filled with milk chocolate and fold in foil. Extremely delicious especially with vanilla ice-cream. This time I baked chocolate banana cake. To my taste cake was a bit dry, so next time I will need to reduce the amount of flour. You could also serve the cake crumbled into vanilla ice-cream and pour some chocolate sauce on top. Recipe was found from a blog called chocomum. You should keep the cake in cold few days before eating it, so it will become even better. 

Chocolate and banana cake

2 well done bananas
150 g dark chocolate
100 g butter
1 dl sugar
2 eggs
4 dl flour
2 tbs cacao powder
1 tp baking powder
1,5 tp vanilla sugar
1 tp cinnamon powder

butter and bread crumbs for oiling

Oil baking tin with butter and spread bread crumbs into it. Mush bananas with fork and crush chocolate into small pieces. Whisk butter and sugar into foam and add eggs one by one while whisking. Add banana mush. Mix together all the dry ingredients and crushed chocolate. And mix them into dough. Pour into baking tin and bake 40 min (oven 175 degrees). Let cake to cool before taking it out from the tin. If you whish you can decorate the cake with melted chocolate.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti