keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Keksejä ja muistoja Normandiasta


Muutama vuosi takaperin vietimme kaksi viikkoa Ranskan Normandiassa. Vanhoja kuvia katsellessa ajattelin, että leipoisin jotain sieltä päin kotoisin olevaa ja päädyin kekseihin. Näitä keksejä kutsutaan Ranskassa sablés – nimellä. Sablé tarkoittaa hiekkaa, joten nämä saavat nimekseen hiekkakeksit. Taikina on yksinkertainen ja muistuttaa murotaikinaa. Keksejä voi halutessaan maustaa esimerkiksi sitruunalla tai kanelilla. Resepti on Ginette Mathiotin kirjasta The Art of French Baking. 

Alla kuvia Normandian matkalta.

Hiekkakeksit
2 pellillistä

150 g pehmennyttä voita
250 g jauhoja
65 g hienoasokeria
1 munan keltuainen
tilkka kylmää vettä
1 muna

Sekoita voi, jauhot, sokeri ja keltuainen taikinaksi käden avulla. Jos taikinasta ei pysy kasassa, lisää siihen tilkka vettä. Taikinan pitää olla kaulittavaa. Alusta taikina jauhotetulla pöydällä palloksi ja kauli noin sentin paksuiseksi levyksi. Ota lasin tai piparimuotin avulla haluamasi muotoisia keksejä. Aseta pellille voilla voidellun leivinpaperin päälle ja voitele kananmunalla. Paista 180 asteessa n 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kullanruskeita.

*****
Few years we made a trip to Normandy. I was going through photos from the trip. Inspired by photos I decided to bake something from Normandy. I made cookies called sablés. Sablé means sand. These are classic French butter cookies and they are easy to make. You can season your cookies for example with lemon or cinnamon. Recipe is from Ginette Mathiot’s book called The Art of French Baking. 

Below there are also some photos from our trip.

Sablés normands
2 baking trays

150 g softened butter
250 g baking flour
65 g caster sugar
1 egg yolk
a drop off cold water
1 egg

Mix butter, flour, sugar and egg yolk together until combined. Turn the dough onto floured work surface and knead lightly to make a smooth dough.  Roll out to 1 cm thick and use glass or biscuit cutter to form cookies. Set cookies on baking paper, which has been greased with butter. Brush with beaten egg. Bake cookies 15 minutes or until golden brown in 180 degrees.


Parhaita keksejä ikinä / Best cookies ever
Normandiassa on paljon sotiin liittyviä muistomerkkejä / In Normandy they have a lot of  memorials of the wars 

Löytö rannalta / Findings from the beach

Englannin kanaalin rannalla / In the coast of English Channel
Tässä ihanassa talossa asuimme (jos talk kiinnostaa, käy katsomassa lisää tästä) / Lovely house where we stayed (if you're interesting renting visit)
Yksi omistajan koirista / One of the owners dogs 
Viimeinen aamu Normandiassa / Last morning in Normandy

2 kommenttia:

  1. Tina, we have now in Ste Mere Eglise a new Biscuiterie where they specialize in parachute shaped biscuits to commemorate the D Day Landings here in Normandy... I love your photos and the recipe! http://www.biscuit-sainte-mere-eglise.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi, thank you for your comment and great if you like my photos. That's excellent idea to make parachute shaped biscuits. Hopefully we'll visit Normandy again one day and we'll have to taste those biscuits then.

      Poista