torstai 28. maaliskuuta 2013

Makeat marengit


Kokkaillessa jää usein valkuaisia yli. Pois niitä ei kannata heittää vaan niistä voi nopeasti tehdä herkullisia marenkeja. Suklaasta saa kivasti lisämakua ja -näköä marenkeihin. Käyttää voi ihan tavallista suklaata tai maustettua. Viimeksi kaapista löytyi yksi geisha- ja yksi fazerinapatukka, jotka pääsivät maustamaan marenkeja. Olen kokeillut useampaa tapaa valmistaa marenkeja sekä vesihauteessa että ilman ja näistä helpoin ja nopein on ihan perinteinen eli valkuaisten ja sokerin vatkaaminen. Muita aineita ei tarvita. Kannattaa olla tarkkana valkuaisia erotellessa, ettei mukaan pääse keltuaista tai ettei leivontavälineissä ole vettä. Tein viimeksi alla olevan reseptin mukaisesti, mutta sillä kertaa kananmunat olivat aika isoja, joten nostin sokerin määrän 2,5 desiin. Suklaa kannattaa sulattaa mikrossa ja sekoittaa marenkiin muutamalla sekoituksella, jotta pinta jää marmoriseksi. Omat marengit haluan jättää keskeltä hiukan raaoiksi, jolloin jäähdyttyään marengit ovat mukavan sitkeitä sisältä.

Marengit
n 8 isoa

4 valkuaista
2,3 dl sokeria

n 100 g suklaata

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Sulata suklaa mikrossa ja kääntele marengin sekaan. Pursota tai asettele lusikalla pellille. Paista 120 asteisessa uunissa noin 80 minuuttia tai kunnes ne irtoavat työnnettäessä leivinpaperista. Anna jäähtyä ennen säilytykseen laittoa tai tarjoilua.

*****
Left over egg whites can be used for example for delicious meringues. You can add flavour adding chocolate in to them. Last time we used two types of milk chocolate with truffle filling. Both of the chocolates are Finnish brands – Fazerina and Geisha from Fazer. I have tried several ways to make my meringues and below you can see easiest and fastest one. When you separate your egg whites you should be careful not to let any egg yolks into it. All your tools should be dry as well. Last time I had bigger eggs than normally so I used 2,5 dl of sugar. I like my meringues to have sort of marble pattern, so when I add melted chocolate I only stir couple of times. I usually let my meringues a bit raw in the middle as they then will stay a bit tough in the middle.

Meringues
8 big ones

4 egg whites
2,3 dl sugar

80-100 g chocolate

Whisk egg whites into hard cream. Add sugar little by little whisking all the time. Melt chocolate in microwave oven and add it to meringue. Use piping tube or spoon to set meringues to baking sheet. Bake in 120 degrees for 80 minutes or until meringues loose from baking paper when you push them a bit.  Let them cool before setting in container or serving.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti