sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Lakumutakakku


Tämä vastustamaton ohje tuli vastaan Glorian Ruoka&viinilehteä selaillessa. Suklaa on aivan ehdoton suosikkini ja lakritsi tulee hyvänä kakkosena. Nämä kaksi yhdessä juuri tässä kakussa ovat ihan täydellinen yhdistelmä. Kakku koostuu kahdesta osasta - itse mutakakusta ja moussesta, joka tulee mutakakun päälle. Suosittelen kakun valmistamista edellisenä päivänä, jotta se kerkeää kunnolla maustua. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Huomioitavaa on, että tämä sopii myös keliaakikoille, koska ei sisällä lainkaan jauhoja. Koristelussa on vain mielikuvitus rajana. Lakut tosin sopivat tosi hyvin kakun kanssa. Ohjeessa opastetaan sulattamaan suklaa ja voi vesihauteessa. Hyvin toimii myös mikrossa miedolla lämmöllä max 30 sekuntia kerrallaan ja välillä sekoittaen.

Mud cake with licorice - what a perfect combination! I found this recipe from a Finnish food magazine. This cake has two layers - mud cake and mousse. I recommend to prepare this cake a day before so it will have enough time to settle. You should also note that it is completely gluten-free. 

Licorice mud cake
for 10-12 persons

Mud cake
200 g dark chocolate ( min 60 %)
100 g butter
4 eggs
4 dl powdered sugar
1 tbs cornstarch 
1 tbs licorice powder (eg, Urtekram )
1 ts vanilla extract
pinch of salt

For cake tin
1 tbs butter
1 tbs almond flour

Mousse
150 g dark chocolate
1 tbs butter
100 g cream cheese
1,5 dl whipping cream
1 tbs powdered sugar
0,5-1 tbs licorice powder

Licorice candies for decoration

Hoop a piece of baking paper between base and edge of a cake tin ( Ø 20 cm). Grease with butter and flour edges with almond flour. Preheat oven to 180 degrees. Melt chocolate with butter in a water bath, mix smooth and lift cool. I melted chocolate and butter in microwave.

Separate yolks and whites in different bowls. Whip egg whites with an electric mixer until stiff foam. Whisk egg yolks and icing sugar until foam. Combine corn starch , licorice powder and vanilla extract and sift them into egg yolks. Stir until smooth. Stir in chocolate butter mixture and a pinch of salt. mIx carefully egg whites into the dough. Pour dough into the tin and bake in the oven for about 20 minutes. The cake is allowed to remain loose in the middle. As it cools it solidifies. Let the cake cool for at least 2 hours. Remove cooled cake from tin.

Melt chocolate and butter gently in a water bath (or in microwave). Let it cool. Beat cream cheese with electric mixer in a bowl to make it smoother. Whip cream in a separate bowl and mix with cheese. Season with foam icing sugar and licorice powder. Finally add cooled and melted chocolate. Spread frosting on the cake right away. Decorate the cake licorice candies. Let it set for at least 2 hours. I recommend to let it cool over night.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti