keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Testissä jogurttijuusto


 Viime viikonloppuna tutustuimme jogurttijuuston eli labnehin valmistukseen. Valmistus on hyvin yksinkertaista, mutta siihen on varattava yksi päivä. Juusto valmistetaan turkkilaisesta, kreikkalaisesta tai venäläisestä jogurtista ja maustetaan halutulla makuaineella. Resepti osui silmään kuten lakritsimutakakkukin Glorian Ruoka&Viinilehdestä. Juustoa voi käyttää esimerkiksi levitteenä leivällä tai maustetahnan pohjana. Alla oleva resepti sopii hyvin viikonlopun brunssille tai vaikka herkkuaamiaiselle. Koska mandariinihilloke on aika löysää, suosittelen croisanttien täyttöä vasta juuri ennen tarjoilua. Hunaja-labnehilla ja mandariinihillokkeella täytetyt croisantit jäävät raikkaan makuisiksi eivätkä ole liian makeita. Valmistettuasi juuston ja hillokkeen leikkaa croisantit keskeltä auki ja täytä juustolla ja hillokkeella. Isommat croisantit voi leikata puoliksi ennen täyttöä. Alla olevalla reseptillä valmistat juustoa paljon. Uskoisin, että neljälle hengelle voisi riittää 300 g juustoa.

Hunaja-labneh

500g turkkilaista jogurttia
ripaus suolaa
1 rkl hunajaa

Juuston valmistus pitää aloittaa edellisenä päivänä. Sekoita suola jogurttiin. Vuoraa siivilä sideharsolla tai vuoraa se suodatinpusseilla. Aseta siivilä kulhon päälle ja kaada jogurtti siivilään. Peitä harsolla tai suodatinpussipaperilla. Laita kulho jääkaappiin valumaan vuorokaudeksi.

Mausta valunut massa hunajalla. Jos käytössäsi ei ole juoksevaa hunajaa, saat kovan hunajan sulatettua hetkessä mikrossa. Muista hunajan antaa hiukan jäähtyä ennen sekoittamista jogurttimassaan. 

Mandariinihilloke 
n 4dl

2 dl hillo-marmeladisokeri
2 dl mandariinimehu
2-3 mandariinia
puolen sitruunan mehu
(1rkl tuoretta minttua)

Mittaa sokeri ja mehu kattilaan. Anna kiehua pienellä lämmöllä n 10 minuuttia kunnes seos on paksuuntunut. Kuori ja lohko mandariinit. Poista siemenet ja valkoiset kuituosat. Voit myös leikata mandariinistä pelkät hedelmän lihat irti. Halkaise lohkot. Lisää lohkot kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä muutama minuutti. Lisää sitruunan mehu ja hienonnettu minttu. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

***
Last weekend we tried making cheese out of yogurt - it is called labneh. Manufacturing it is quite simple, but you will need to start preparing it day before. Cheese is made of  Turkish, Greek or Russian yoghurt and seasoned with chosen flavor.  I found this recipe from a Finnish food magazine. Left of the cheese can be used , for example, as a spread on bread or basis for a paste. The following recipe is ideal for a weekend brunch or even for breakfast. Since mandarin compote is a bit watery, I recommend filling croissants just before serving. With honey labneh and tangerine compote stuffed croissants are fresh -tasting and not too sweet. After preparing cheese and compote cut croissants in half and fill them. Bigger croissants you can cut in half before filling. With below recipe you will get a lot of cheese. I would estimate that 300g of yoghurt would be suitable for four persons.  

Honey labneh

500g Turkish yoghurt
pinch of salt
1 tbsp honey

Start preparing cheese a day before. Mix yoghurt with salt. Line a sieve with gauze or coffee filter bags. Place sieve over a bowl and pour yogurt into it. Cover with gauze or coffee filter bag. Put it in the refrigerator to drain for a day.

Season drained mass with honey. In case your honey is hard, you can melt it in the microwave for only few second. Let honey to cool before mixing with yogurt mass.

Tangerine compote
4dl

2 dl marmelade sugar
2 dl tangerine juice
2-3 tangerines
juice of half a lemon
(1 tbsp fresh mint)

Measure sugar and juice to the saucepan. Let it boil on low heat for 10 minutes until the mixture has thickened. Peel and section tangerines. Remove seeds and white fibers. You can also cut just the fruit meat out of it. Cut blocks in half. Add blocks saucepan and cook gently for a few minutes. Add lemon juice and chopped mint. Cool refrigerator cold.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti