sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Pihvi&soossi


Pitkään aikaan ei ole tullut syötyä kunnon pihviä ja tänä viikonloppuna päätettiin tämä asia korjata. Ulkofile sai kaverikseen juuresranskalaiset ja bèarnaisekastikkeen. Ennen paistoa lihan olisi hyvä antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi. Pintaan paistetaan väri voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla, jonka jälkeen pihvit laitetaan jatkokypsymään 180 asteiseen uuniin n 8 minuutiksi (riippuen pihvin paksuudesta), mikäli pihvi halutaan jättää reilusti raa'aksi sisältä kuten kuvassa. Tämän jälkeen pihvit on hyvä vielä kääriä folioon lepäämään, jotta pihvien neste ei valu lautaselle. 

Juuresranskalaiset olivat ihan mielettömän hyvä ja helppo valmistaa. Juureksina käytettiin tällä kertaa porkkanaa, lanttua ja naurista. Juurekset leikataan halutun kokoisiksi tikuiksi, öljytään, maustetaan suolalla ja levitetään pellille. Uunin voi asettaa 225 asteeseen ja paistaa ranskalaisia 30-40 minuuttia.

Bèarnaisekastike
4 henkilölle

3 keltuaista
1/2 dl vettä
250 g suolaton huoneen lämpöinen voi
suolaa&vastajauhettua valkopippuria
puristettua sitruunamenhua
1 rkl silputtua persiljaa
1/2 rkl silputtua rakuunaa 
n 1/2-1 rkl tumaa lientä

Kiehauta vesi, suola ja jauhettu valkopippuri. Siirrä vesihauteeseen ja lisää keltuaiset vatkaten. Vatkaa seos sakeaksi. Vispaa joukkoon voi vähän kerrallaan. Helpommin saat voin lisättyä, jos olet aiemmin leikannut sen esimerkiksi kuutioiksi. Voin lisäämisen yhteydessä kastike muuttuu paksummaksi. Mausta yrteillä, sitruunamehulla ja tummalla liemellä (voit käyttää esim pihveistä folioon tiivistynyttä nestettä). 

****

This weekend we had sirloin steaks with french fries made out of carrot, swede and turnip and béarnaise sauce. You shouldn't fry your steak when it's cold, so take it out of the fridge in good time before frying. I usually take color to steak's surface frying it in a hot pan in butter and oil mixture. Then I put steaks to oven (180 degrees) for eg 8 minutes depending how thick is your steak and how raw you want it to be.  After oven I wrap steaks into tinfoil and let them rest for some time.

French fries out of carrot, swede and turnip are so good and easy to prepare. Root vegetables are cut to the desired sizes sticks, oiled, seasoned with salt and set into a baking sheet and then  baked in oven for 30-40 minutes in 225 degrees.

Béarnaise sauce
for 4 people

3 egg yolks
1/2 dl water
250 g room temperature salt-free butter 
salt and freshly ground white pepper
pressed lemon juice
1 tbs chopped parsley
1/2 tbs chopped tarragon
n 1/2-1 tbs dark broth

Boil together water, salt and ground white pepper. Move to water bath and add the egg yolks while whisking. Whisk the mixture constantly, until thickened. Add butter little by little whisking all the time.  When adding butter the sauce becomes thicker. Season with herbs, lemon juice and a dark broth (for example, you can use broth from the tinfoil you had your steaks in).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti