lauantai 5. tammikuuta 2013

Kotitekoinen näkkäri

Olen jo kauan suunnitellut tekeväni kotona näkkileipää, mutta se on aina jäänyt ajatuksen tasolle. Tänään kuitenkin päätin vihdoin kokeilla. Etsiskelin netistä ohjatta ja valitsin toteutettavaksi Isoäidin reseptillä - blogista löytyneen reseptin. Näkkileipää on helppo valmistaa itse eikä se vie paljoa aikaa. Näkkäreitä voi tehdä erimuotoisia käyttämällä esimerkiksi piparimuotteja tai kaulimalla vapaalla kädellä haluamansa muotoisia. Itse käytin apuna juomalasia. Lopputulos oli onnistunut ja näkkärit maistuivat. Puolikkaasta reseptistä sain noin 50 pikkunäkkäriä.
 I have planned for a long time to make crisp breads myself. Today I decided to give a go and bake them. I found my recipe from a finnish blog called Isoäidin reseptillä. Crisp breads are easy to prepare and it doesn't take much time. You can use moulds to get different kind of shapes to your breads or just shape with rolling pin. I used normal drinking glass. Breads tasted great and looked good. I did half of the recipe and got circa 50 small breads.

Crisp breads

5 dl water (+42 C)
1/2 bag dry yeast
1 tbs salt
600 g fine rye flour

Mix in a bowl yeast, flour and salt. Add hand warm (+42 C) water and mix the dough. Let the dough rise under a kitchen towel for 30 minutes. Knead the dough into a big bread and take egg sized chucks out of it. Use rolling pin with a lot of flours to roll dough to thin layer. Use mould or glass to take off the breads. Lift breads to baking paper covered cookie sheet, prick with a fork on both sides and bake 225 degree oven for 10-15 minutes. Give bread to cool on a grid.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti