torstai 25. lokakuuta 2012

Kesäkurpitsalasagne

Oma jo useamman vuoden suosikki arkiruoka on ollut kesäkurpitsalasagne. Lasagnelevyt korvataan tässä reseptissä kesäkurpitsaviipaleilla. Vaihtelua saa lisäämällä munakoisoviipaleita. Ikävintä tässä ruoassa on, että se on parhaimmillaan aikasintaan seuraavana päivänä. Tomaattikastikkeen sisältö vaihtelee useimmiten jääkaapin sisällön mukaan. Yleensä tomaattikastiketta valmistaessa pilkon vihannekset nopeasti paloiksi ja ajan tasaiseksi soseeksi kun kaikki vihannekset ovat kypsyneet. Reseptissä ei ole tarkkoja määriä raaka-aineille koskien tomaattikastiketta. Useimmiten sitä jää meilläkin yli ja pakastetaan se seuraavaa kertaa varten.

Kesäkurpitsalasagne

1 iso kesäkurpitsa
suolaa

Tomaattikastike
oliiviöljy
sipulia
valkosipulia
tomaattia
paprika
(voi lisätä myös esim kesäkurpitsa, porkkana jne)
1 tlk tomaattimurska
suola & pippuri
hiukkasen sokeria
yrttejä oman maun mukaan
400 g jauhelihaa

Valkokastike
35 g voi
30g vehnäjauho
0,5 l maito
suola & valkopippuri

juustoraaste

Tomaattikastikkeen saatan usein tehdä jo edellisenä päivänä. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää muut vihannekset ja kuullota. Lisää tomaattimurska sekä yrtit ja anna kiehua hiljalleen ainakin niin kauan, että vihannekset ovat pehmenneet. Aja soseeksi. Paista jauheliha ja lisää valmista tomaattikastiketta jauhelihan joukkoon sen verran, että saat sopivan koostumuksen jauhelihakastikkeelle. Mausta oman maun mukaan.

Viipaloi kesäkurpitsa (tai munakoiso) n. 5 millin viipaleiksi ja asettele talouspaperilla vuoratulle pellille. Ripottele suolaa molemmille puolille ja jätä viipaleet odottamaan. Viipaleita voi itkettää useammassa kerroksessa kunhan laittaa aina paperia väliin.

Valkokastikkeen valmistus. Sulata voi ja sekoita siihen jauhot. Kypsennä miedolla lämmöllä 4-5 minuuttia. Älä anna suuruksen ruskettua. Lisää 1/3 kuumennetusta maidosta ja vispaa kastike sileäksi. Lisää toiset 1/3 ja vispaa sileäksi. Lisää loput ja keitä kastiketta hiljaa kiehuen välillä sekoittaen n 10 minuuttia. Mausta lopuksi.

Kokoa lasagne uunivuokaan, jonka voit voidella oliiviöljyllä. Painele kesäkurpitsat kuiviksi ja asettele noin 1/3 viipaleista vuoan pohjalle. Lisää päälle jauhelihakastikkeesta puolet sekä valkokastikkeesta neljäsosa. Asettele seuraavaksi toiset 1/3 kesäkurpitsoista ja lisää kastikkeet samalla tavoin. Viimeiset kesäkurpitsa viipaleet kasataan päällikerrokseksi, joka peitetään lopulla valkokastikkeella. Itse olen lisännyt päälle vielä juustoraastetta.

Paista lasagnea 180 asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia, kunnes pinta ruskea ja kesäkurpitsat kypsiä. Uunista nostaessa lasagnessa on todella paljon nestettä, jota ei kannata pelästyä. Parhaimmillaan tämä lasagne maistuu seuraavana päivänä uudestaan lämmitettynä.

*****



I like a lot of zucchini lasagna. In this recipe lasagna sheets are not used and I have replaced them with zucchini slices. The most unlikeable thing about this lasagna is that is at its best if you eat it day after preparation. Ingredients of tomato sauce may vary every time as I use different things that can be found from fridge. There are no exact amounts of ingredients concerning tomato sauce and usually there will be some extra, but you can put it into freezer for the next time. 

Zucchinilasagna

1 large zucchini
salt

Tomato sauce
olive oil
onions
garlic
tomatoes
paprika
(You can also add for example zucchini, carrots, etc.)
1 can crushed tomatoes
salt & pepper
tiny amount of sugar
herbs to your taste
400 g minced meat

White sauce
35 g butter
30 g wheat flour
0.5 l milk
salt & white pepper

grated cheese


I usually do tomato sauce day before. Glaze onions in olive oil. Add the rest of vegetables and glaze. Add crushed tomatoes and herbs and let simmer for at least as long as the vegetables are soft. Puree them with blender. Fry minced meat and add some tomato sauce into it (you can safe rest of the sauce for the future). Spice up to your taste.

Slice zucchini (or eggplant) about 5 mm thick slices and arrange slices on a baking sheet lined with paper towels. Sprinkle salt on both sides of the slices and leave aside. You can put slices in layers but remember to put some paper in between.

White sauce. Melt butter and stir in flour. Cook over low heat for 4-5 minutes. Be careful that the flour won't get brown. Add 1/3 heated milk and whisk until it becomes smooth. Add another 1/3 and whisk again. Add the remaining sauce and cook slowly, stirring occasionally, for 10 minutes. Season with salt and pepper.

Assemble the lasagna on a casserole, which you can oil with olive oil. Press zucchini slices dry and place about 1/3 slices on the bottom of the pan. Add half of the minced meat sauce on top, and a quarter of the white sauce. Set another third courgettes and sauces the same way. Add last zucchini slices on the top layer and covered them with white sauce. I usually add some grated cheese on the top. 

Bake the lasagna in 180 degree oven for about 30-45 minutes, until the surface will be brown and courgettes cooked. When you take lasagne out of the oven, it usually has a lot of fluid on it. But if you enjoy your lasagna on next day, it will be better. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti