sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Eteisen uudet tuulet



Eteinen on asuntomme väriläiskä. Kaikki lähti liikkeelle aikoja sitten maalaamastani punaisesta lipastosta. Viime kesänä löysin sattumalta erään maatilan pihakirpputorilta sopivan punaisen ikkunankehyksen, jonka ainoa pinta käsittely oli pudistus. Kehykseen kiinnitin rautalankaa, jossa jouluna oli roikkumassa joulukortit. Sopivien "pyykkipoikien" tai vastaavien klipsien haku on vielä kesken, mutta tarkoitus on vaihdella hiukan teemaa oman mielen mukaan ja koristaa se valokuvin ja kortein. Punainen korosteseinä maalattiin syksyllä ja se sai kaverikseen itse askarrellun naulakon ja koukut. Gotlannista ostamani sydän taulu löysi myös paikkansa eteisestä.


Most colorful room in our apartment is just by the entrance - our vestibule. Actually I got my inspiration from an old chest of drawers which I had painted red for some years ago. Last summer I found red window frames from a small flea market. I only had to clean it before using. I attached some wire into it, so I can put some pictures or cards to hang on it. During Christmas time it was full of Christmas greetings. The red wall was painted last autumn and coat tracks and hooks are diy project. 




maanantai 6. tammikuuta 2014

Uusi vuosi, uudet kujeet


Joulu on siivottu pois ja jäljelle jäi joulupuu, jonka virkaa täytti koivun oksa. Oksan varjot heijastuvat kauniisti olohuoneen seinään, joten halusin sen vielä säästää kunnes kevät ja luonnonvalo saapuvat. Etelä-Suomessa ei ole talvesta mitään tietoa ja henkisesti alkaa tuntua, että kevät olisi jo ovella. Toisaalta kaipaisin edes hiukan lunta, jotta ulkona ei olisi niin pimeää ja synkkää. 

Tämän alkuvuoden ja kevään aikana olisi tarkoitus oppia leipomaan leipää ja kokeilla vähintään kerran kuussa uutta reseptiä. Vuosien varrella kokeiltavia reseptejä on kertynyt runsaasti, joten sen ei ainakaan pitäisi olla este. Tänä viikonloppuna on tehty pitkään haudutettua naudan paistia vietnamilaisin mausten ja vietnamilaisia kevätkääryleitä. Erittäin maistuvia molemmat. Kevätkääryleiden reseptejä ja ohjeita löytyy runsaasti netistä, joten en niitä tähän kirjaa muuten kuin kuvien muodossa. Kannattaa kokeilla. Täytteeksi laitoimme porkkanaa, avokadoa, kurkkua, retiisiä, thai-basilikaa ja korianteria sekä marinoituja katkarapuja ja valmistamaamme naudan paistia. Haudutetun naudan lihan resepti löytyy täältä. Sopii erinomaisesti myös raikkaan salaatin ja riisin kanssa tarjottavaksi. 
*****

What was left from Christmas was our Christmas tree which was a birch branch this year. I think shadows of the branch are beautiful towards our living room's wall. I'll keep it until spring starts and we get more natural light inside. In southern Finland we haven't yet really seen the winter and I'm beginning to preparing myself for spring time. I still would like to have a bit snow this year, so it wouldn't be so dark all the time.

During this beginning of the year and spring my goal is to learn to bake a bread and try at least one new recipe a month. I have collected a huge amount of recipes in last years, so I have plenty of options to choose from. This weekend we prepared vietnamese food : spring rolls and beef stew. Both were great and worth to prepare  There are plenty of recipes for spring rolls in the internet, so I only post photos this time. We filled them with carrot, cucumber, radish, thai basil, coriander, avocado, marinated shrimps and some beef stew. I'll write the beef recipe on my next post.












Beef in vietnamese style

500 g beef steak
1 tbs butter
1 tbs vegetable oil
1 red onion
3 garlic gloves
1 fresh chili
20 g fresh ginger
10 dl chicken broth
3 tbs oyster sauce
1 dl soy sauce
1 dl balsamic vinegar
1 dl sugar
2 dl chopped fresh coriander
0,5 tsp white pepper

Let meat to warm a bit at room temperature. Dry it with paper towel. Sautee it in a frying pan in butter-oil mixture from each side. Put it into a pot.

Start preparing the sauce. Chop the onions finely. Slice chili, remove seeds and cut into slices. Peel and grate the ginger. Fry them together in frying pan. Add chicken broth and other ingredients. Bring to a boil and pour over the roast until it's covered.

Cover the pot with a lid. Simmer the meat at 160 degrees for about 4 hours. Meat is ready when it is mouth-watering and perfectly crumbly.

When the meat is done, remove it from the pot and cover it with a foil. Strain the broth and cook it until it has evaporated thirds. For spring rolls you can you can add just a bit of sauce to moisture the meat before serving. When serving e.g with rice, add all the sauce.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Aika rientää


Tämä syksy on edennyt nopeasti ja kohta meillä on jo joulu melkein ovella. Aika siis alkaa valmistautua siihen. Olen joka joulu tehnyt uusia koristeita kotiimme. Tällä kertaa hain inspiraatiota Jason Thompsonin kirjasta Playing with books. Kirjasta löytyy myös suomenkielinen versio. Kirjassa on paljon ideoita vanhojen kirjojen hyötykäyttöön. Ensimmäiseksi kokeiluun pääsi yllä oleva pallo. Se valmistui itse asiassa aika nopeasti. Ohjeessa kehoitettiin käyttämään ympyräleikkuria, mutta en omista sellaista, joten piirsin ja leikkasin ympyrät pahvisen mallin avulla. Mikäli innostuit itsekin kokeilemaan ja haluat ohjeen, jätä kommentti.
*****
I have had quite a busy autumn so far. I just realized that there are not so many weeks before Christmas. So probably I should start preparing for it. I have made new Christmas decorations every year and this year I got my inspiration from Jason Thompson's book Playing with books. There are plenty of ways how to use old books. My first experiment was this circle. It was actually didn't take that much time to make. Instruction advises you to use circle cutter, but I don't have one. So I used cardboard model to draw and cut my circles. In case you're interested trying and would like instruction, leave your comment.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Eräänä aamuna Porvoossa

Kaunis syysaamu Porvoon vanhassa kaupungissa.
***
Beautiful autumn morning in Porvoo old town.

Hotel Onni 








keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Herkuttelijan mozzarellaleivät

Nämä leivät sopivat alkuruoaksi tai lounaaksi salaatin kera. Jos tarjoat niitä alkuruokana, leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi, koska leivät ovat täyttäviä.  Vaihtelua saat lisäämällä tai vaihtamalla raaka-aineita. Leipiin voit lisätä esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua tai anjovisfileitä.


Mozzarellaleivät
n 4 annosta

2 mozzarella palloa viipaleina
8 ohutta maalaisleipäviipaletta
8 aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna
basilikaa
3 munaa kevyesti vatkattuna
suolaa&pippuria
kasvisöljyä paistamiseen

Asettele mozzarella viipaleet neljälle leipäviipaleelle. Lisää tomaatti suikaleet ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vielä haluamasi määrä basilikan lehtiä. Paina loput leipäviipaleet tiiviisti täytteiden päälle. 

Kaada vatkatut munat laakeaan vatiin ja pyörittele leivät siinä. Anna imeytyä n 30 minuuttia.

Paista leivät korkealaitaisessa paistinpannussa kummaltakin puolelta pari minuuttia. Pinnan tulee olla rapea ja kullanruskea. Valuta paiston jälkeen talouspaperilla ja tarjoa kuumana.

 ******

These breads are suitable as a starter or a lunch served with salad. If you offer them as an appetizer, cut the bread into smaller pieces as they are quite filling. You can variate breads by adding or replacing ingredients. You can add for example air-dried ham and anchovy fillets.


Mozzarella breads
Serves 4

2 mozzarella balls sliced
8 thin slices of country style bread
8 sun-dried tomatoes cut into strips
basil
3 eggs lightly beaten
salt and pepper
vegetable oil for frying

Arrange mozzarella slices to four bread slices. Add tomato strips and season with salt and pepper. Add then desired amount of basil leaves. Press the remaining bread slices on top of the filling tightly.

Pour the beaten eggs in a large pot and swirl breads in it. Let them stand for 30 minutes.

Fry breads in a frying pan with high edges on both sides for couple of minutes. The surface should be crispy and golden brown. Drain after frying on a paper towels and serve before they get cold.




lauantai 12. lokakuuta 2013

Kaunis syksy

Syksyn värit ovat upeita. Nautitaan niistä!
*****
I just love autumn and its colors. Enjoy!











keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Kinuskiherkku ja seinätarrat


Näin TV-kokki Chuck Hughesin ohjelmassa hyvältä näyttävän reseptin, jota oli pakko kokeilla. Kyseessä on kinuski-valkosuklaapaistos. Reseptissä se suositellaan nauttimaan lämpimänä, mutta itse tykkäsin enemmän siitä kylmänä. Heti valmistuttua massa on vielä sisältä valuvaa, mutta jähmettyy kylmetessään ja muuttuu hiukan tahmeaksi. Jos kaipaat jotain todella makeaa, tätä kannattaa kokeilla. Resepti löytyy foodnetwork.ca-sivustolta.

*****
I shaw a tv-show from Chuck Hughes and he prepared a desert which I had to try. It's called Molten Caramel Cake. Recipe says that you should serve it when it's warm, but personally I preferred it when it became cold. Cake has molten heart when it's hot and when it cools down the middle sets and becomes a bit sticky. In case you need something very sweet, try this. Recipe can be found from  Food Network.

Syksyn flunssasta selvitessä askertelin makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen seinätarrat. Valmiita tekstejä saa toki netistä tilaamalla, mutta halusin kokeilla tehdä ne itse tällä kertaa. Ostin mustaa kontaktimuovia, tulostin halutun tekstin, piirsin kirjaimet peilikuvana tulosteen toiselle puolelle ja liimasin kiinni kontaktimuoviin. Lopuksi leikkasin kirjaimet yksitellen. Aika työlästä, mutta halutunlaisen tuloksen sain aikaiseksi. Tarrojen hyvä puoli on se, että ne on helppo irrottaa, jos haluaa muuttaa sisustusta.

*****

I decided to do my own wall stickers in stead of buying them from a shop. All you need to do is to buy black (or some other color) contact paper, print out the text, copy letters to the other side of the paper and clue them to the contact paper. After that it is easy to cut them one by one from the contact paper. It takes some time but the result satisfied me. So it was worth it.